Het Oude Leiereservaat

winter aan de oude leie

winter aan de oude leie

Het Oude Leie-reservaat in Kuurne wordt beheerd door  Natuurpunt De Vlasbek Vzw.

Het reservaat heeft een oppervlakte van 7,4 hectare en wordt al sinds 1986 beheerd door NWG De Vlasbek VZW. In het gebied vinden we open water (de oude leie-arm zelf), bos, stukjes moeras en grasland.

Het beheer staat er voornamelijk in functie van de aanwezige broedvogels en insecten. Regelmatig worden in het reservaat beheerswerken uitgevoerd. Wie een handje wil toesteken kan de werkdata terugvinden op de blogpagina van deze site.

Omdat ons reservaat ons nauw aan het hart ligt, heeft het reservaat ook zijn eigen blog, waar natuur- of sfeerfoto’s worden gepost.

Het Heulebeekdomein

De familie Devos – Capoen is in het bezit van een stuk natuur gelegen aan de Heulebeek in het Heulebeekdomein. Op 3 juli 2021 heeft Natuurpunt De Vlasbek Vzw een beheersovereenkomst gesloten met de familie Devos – Capoen om dit privaat gedeelte te beheren. Veel dank aan deze familie , die samen met ons aan dit mooie stukje natuur in het Heulebeekdomein wil verder werken.

2 Reacties to “Natuurbeheer in het Oude Leie Reservaat en in het Heulebeekdomein”


  1. Proficiat aan Jan en Dirk voor het in het leven roepen van deze goed gestruktureerde Weblog.

    Hopelijk gaan nu meer natuurliefhebbers de weg vinden naar onze aktiviteiten, onze beheerswerken, onze milieu-akties en onze werking van NWG De Vlasbek VZW in het algemeen.

    Als nieuw aangestelde Conservator van het Oude Leie-reservaat wens ik dan ook iedereen te bedanken voor de geleverde inspanningen om dit interessant gebiedje verder te laten ontwikkelen.

    Als slot nog graag een woord van dank aan Patrick
    Vlaeminck die twintig jaar de Oude Leiearm onder zijn hoede nam en de fakkel doorgaf…

  2. patrick Says:

    Deze namiddag verschillende ex. van klein koolwitje, bont zandoogje en 1 landkaartje. Er zat ook een staartmees te roepen aan de overkant van de vlinderweide.


Plaats een reactie