Boeiende winterwandeling in en langs de Komgronden in Lampernisse

februari 1, 2016

Met een zestal dappere Vlasbekkers trotseerden we gisteren toch het miezerige weer om op vogeltocht te gaan.

Klokslag half twee kwamen we aan in Lampernisse, waar onze gids Peter Bossu ons in de gietende regen stond op te wachten.

Peter Bossu is woonachtig in Lampernisse en zet zich heel erg in voor het behoud van de beschermde poldergraslanden.

Opmerkelijk hoe Peter op de hoogte was van het natuurgebied De Komgronden en ook van de cultuurhistorische achtergrond van zijn dorp. Hij vertelde over Zannekin en het ontstaan en vooral de bescherming van onze laatste poldergraslanden in Lampernisse.

Tot half vier bleef het maar miezeren en bij wijlen pijpenstelen regenen. Buiten wat grote zilverreigers en aalscholvers in de verte waren er hierdoor helaas niet zo veel vogels te spotten.

We gingen ons dan maar wat  opwarmen in café  “Zannekin” waar we “D’n arrivée” van de veldcross konden zien, vergezeld van een pannekoekske met warme chocomelk of koffie.

Tegen valavond echter was het velduilentijd en jawel ons geduld werd beloond. Plots zag Ilse een velduil langs een stal vliegen. We moesten alle paaltjes in de buurt afloeren en inderdaad het was meteen bingo! We vonden hem heel vlakbij, rustend in al zijn glorie op een houten paaltje. Tientallen minuten lang bleef hij zitten en konden we hem bewonderen! Een welverdiende beloning na onze wandeling met dit rotweer. Wat later ontdekten we op dezelfde plaats zelfs nog een vrouwtje blauwe kiekendief.

Nogmaals dank aan Peter om ons rond te leiden via het Zannekin pad door de mooie poldergraslanden. Een gebied dat zeker ten allen tijde  het bezoeken waard is!

Belangrijkste waarnemingen :

grote zilverreiger, smient, wintertaling, bergeend,  zwarte ruiter, blauwe kiekendief (man + vrouw), velduil, watersnip, buizerd, torenvalk, aalscholver.

Tekst: Johan Staelens

Foto Ilse Vanreusel

Foto Ilse Vanreusel

Foto's Deedee

Foto’s Deedee

Foto's Deedee

Foto’s Deedee

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: