Op zoek naar de wintergasten te Harchies op zondag 22 januari 2012

januari 24, 2012

Bij temperaturen van rond de 10 graden celsius en met de Koekoeksbloemen reeds in bloei gingen we met een twintigtal vogelaars op zoek naar de wintergasten te Harchies.

Was het een vroege lentewandeling of een late herfstwandeling met veel wind, want een echte ouderwetse bibbertocht, zoals in de jaren tachtig was het alvast niet. Eén ding is heel zeker, er bestaan blijkbaar geen echte seizoenen meer. “Climate change” wordt een verontrustende realiteit (niettegenstaande dit op het weerbericht 10 jaar geleden nog als een ver – van – mijn – bed-show werd aanzien). “Het kan verkeren” zie Bredero ooit eens.

Bij zo een boterzachte temperaturen blijven de noordelijke wintergasten, één eenzame Kramsvogel niet te nagesproken,  pleisteren in het Noorden. Dus geen Kleine Zwanen, Nonnetjes, Baardmannetjes en Roerdompen, maar wel een mooie groep Grote Zaagbekken en Brilduikers, wat ons toch enigzins liet vermoeden dat het toch  eind januari was.

Daarnaast was er veel eenderie aanwezig, waaronder Slobeend, Wilde Eend, Tafeleend, Krakeend, Kuifeend en Wintertaling.Ook een groepje Smienten en enkele Futen konden ons bekoren.

De plaatselijke Buizerden waren er wel, maar de Blauwe Kiekendief  verscheen niet op zijn gekende stekje. De Grote Zilverreigers waren dan wel weer prachtig en we zagen zowaar ook zijn kleinere broer, de Kleine Zilverreiger (ja, die met zijn gele poten).

Aalscholvers in broedkleed zaten reeds op hun grote nesten te broeden. Ze zijn nu op hun mooist met hun witte broedvlek en hun witte koppen. Verder hadden we nog een groepje overvliegende Putters, wat Mezen en Meeuwen, een Groene – en een Grote Bonte Specht, een Vlaamse Gaai en nog wat kraaiachtigen.

We lieten het niet aan ons hart komen en hebben dan maar bij dit droog weer besloten om “De grooten toer”  af te wandelen in amper 3 uur tijd.

Al bij al een deugddoende excursie.

Johan Staelens

Les Marais de Harchies - Foto Deedee

Harchies - Foto Deedee

Op uitkijk te Harchies - Foto Deedee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: